logo
•• Ako si naši predkovia dorábali chlieb •• Viac, ako písomné pamiatky, hovorí o prvopočiatkoch slovanskej minulosti na našom území archeologický výskum. Bruchaté hrnčeky, hrnce, misky tvarované v ruke, bez dekóru, alebo ozdobené rovnými linkami či
•• Celozrnné pečivo •• Obilniny sa získavajú z pšenice, raže, ovsa a jačmeňa, ale aj z ryže, kukurice, prosa, pohanky a pod. Z obilnín sa vyrába predovšetkým pečivo, cestoviny, ovsené vločky, cornflakes a krúpy. Pečivo, obilniny, cestoviny a ryža sú veľmi d
•• Chlieb ako súčasť slovenských zvykov ••   Najznámejší slovenský zvyk súvisiaci s chlebom je vítanie hostí chlebom a soľou. V tomto akte má byť chlieb symbolom pohostinnosti a soľ, ktorej sa v minulosti pripisovali magické schopnosti, symbolizuje očistenie, ochr
•• Chlieb náš každodenný •• Chlieb je jeden z najstarších typov pripravovaných potravín, ktorý dodnes ostal nenahraditeľnou zložkou potravy. Prvý chlieb upiekol človek v Egypte v dobe neolitickej, keď homo sapiens zmenil svoj spôsob života zo zberača a lovca na poľnohospodá
•• Chlieb - výživný základ stravy ••   Už tridsaťtisíc rokov ľudia poznajú a konzumujú chlieb. Poskytuje energiu, najmä vo forme sacharidov, je zdrojom esenciálnych živín, vlákniny a fytochemikálií. Základné ingrediencie pri výrobe ch
•• Dopekané pečivo ••   Množstvo pečiva na pultoch slovenských obchodných reťazcov patrí do kategórie takzvaného dopekaného pečiva. Podľa zákona musí byť takéto pečivo v predajni riadne označené, aby sa mohol nakupujúci bez problémov dozvedieť, či ku
•• Energetická hodnota pekárkych výrobkov •• Energetická hodnota pekárskych výrobkov je ovplyvnená  najmä sušinou výrobku  (obsahom vody)  a potom obsahom tukov. Ak porovnáme energetickú hodnotu vyrábaného sortimentu chlebov nezistíme
•• Kvások a výrobky z kvásku ••   Historické pramene uvádzajú, že už starovekí Egypťania poznali prípravu kváskového chleba. Kvások objavili náhodne približne okolo roku 1200 p. n. l. keď zabudli cesto na slnku (v tom čase piekli nekvasený chlieb z
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...